Hannu Rinne rohkaisee opiskelijoita arvostamaan vanhojen rakennusten estetiikkaa ja historiaa
Hannu Rinne on yksi sisustussuunnittelijan koulutuksen kouluttajista. Hän on on vanhoista rakennuksista lumoutunut taidehistorioitsija, toimittaja ja tietokirjailija. Hannu on julkaissut yhteensä seitsemän Perinnemestari-kirjaa ja jakaa tietoa myös puhumalla ja opettamalla oppilaitoksissa sekä erilaisissa tapahtumissa. Käytännön kokemusta hän kartoittaa konsultoimalla vanhojen rakennusten remontteja.
“Toivon, että opetustyössäni välittyy vanhan rakennusperinnön ja asuinmiljöön kokonaisvaltainen arvostaminen.”
Tutustu Hannun ajatuksiin ja motiiviin lähteä kouluttamaan sisustussuunnittelijan koulutukseen.
Mitä aihealueita koulutat sisustusalan opiskelijoille?
Koulutan sisustussuunnittelijoille perinne- eli korjausrakentamista ja tyylihistoriaa. Koulutusosuukissani käydään läpi muun muassa perinteisiä rakennusmateriaaleja ja hengittävää rakennetta, vanhoja pintakäsittelytekniikoita sekä modernin talotekniikan tuomista vanhaan rakennukseen sen alkuperäistä henkeä kunnioittaen.
Lisäksi sukelletaan sisustuksen historian maailmaan, jossa otetaan haltuun Euroopan tyylihistoria antiikista aina 2000-luvulle asti. Runsas kuva-aineisto osoittaa, kuinka tyylit ovat muuttuneet, mitkä ovat eri tyylikausien tyypillisiä piirteitä, ja miten ne kertautuvat tyyleissä uudelleen.
Mikä on ollut päämotiivisi alkaa kouluttaa sisustusalan opiskelijoita?
Suomalaisista rakennuksista vain muutama prosentti on yli sata vuotta vanhoja. Kun näitä rakennuksia kunnostetaan tai sisustetaan, toivon, että vanhan talon henki säilyy. Se onnistuu, kun kunnioitetaan alkuperäistä estetiikkaa sekä rakennustapaa – ja tunnetaan rakennusten sekä sisustamisen historiaa.
Mikä on tavoitteesi kouluttajana?
Kaikista ei tarvitse tulla perinnerakentajia, mutta toivon, että luentojeni avulla suhde rakennuksiin ja sisustamiseen syvenee. Sisustaminen ei ole vain pintaa, vaan myös hengittäviä materiaaleja ja historian tyylikausia.
Haluan innostaa katsomaan ja näkemään. Tyylihistorian luennolla käydään läpi hujauksessa monta sataa vuotta. Tyylikaudet eivät varmaankaan mene järjestykseen, mutta yksi opiskelija sanoi kerran luennon jälkeen hyvin: “nyt osaa katsoa uudella tavalla”.
Mikä sinua inspiroi kouluttajana työskentelyssä?
Olen lumoutunut vanhoista taloista: omasta pikkukartanosta, asiakkaiden remonttikohteista ja oikeastaan jokaisesta rakennuksesa, jolla on historiaa. Innostun aina, kun saan jakaa vanhojen talojen lumouksen myös muille.
Mikä sisustusalassa on parasta ja millaisena näet alan tulevaisuuden?
Oma elinympäristö on osa identiteettiä. Se, miltä koti näyttää, kertoo asukkaan sielusta. Kun kaikkea on liikaa ja tekoäly (muka) hoitaa hommat, suunnittelijan tärkein ammattitaito on kommunikoida tilaajan kanssa. Vain elävä suunnittelija voi ratkaista asiakkaan ongelmat.
Minkä vinkin tai neuvon antaisit sisustusalasta haaveilevalle tai alasta
kiinnostuneelle?
Kauneutta tarvitaan aina – ja sitä tarvitaan lisää. Tekemistä siis riittää.